Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších cukrovinek na světě. I když Česká republika nepaří ke světovým velmocem ve výrobě této lahůdky, zrodila se jedna z nejlépe hodnocených čokolád na světě právě u nás.
V rodinné čokoládovně v Troubelicích, kterou jsme spolu s žáky 1. a 3. ročníku navštívili, jsme měli tu čest ochutnat jednu z 15 nejlépe hodnocených čokolád světa. Vlajkovou lodí rodinné firmy Bačíkových se stala mléčná 51 % čokoláda. Firma vyrábí i další velmi kvalitní čokolády jako např. hořkou, s mandlemi či se spirulou. Rodina pana Bačíka, zakladatele čokoládovny, si od zahájení provozu zakládá především na kvalitě. Jak on sám říká „chtěli jsme to dělat trochu jinak“. A tak vznikaly receptury ve stylu pokus – omyl. A vyplatilo se. Zajímavostí je, že do čokolády, na její oslazení, nepřidávají klasický řepný cukr, ale výhradně panellu v biokvalitě (sušenou surovou šťávu z cukrové třtiny). Všechny suroviny na výrobu vybírá přímo v Argentině otec pana Františka Bačíka, který žije v Jižní Americe téměř 40 let. Na plantážích vybírá jen ty nejkvalitnější boby kakaa. Dohlíží také na kvalitu již zmíněné panelly. Žáci se tedy dozvěděli vše o výrobě čokolády, od výběru surovin na „plantážích“ až po zabalení a expedici. Příjemnou se stala také ochutnávka všech produktů, které firma vyrábí. Velký úspěch měla u žáků hlavně horká čokoláda, která celou ochutnávku uzavírala. Na cestě z Troubelic jsme se zastavili v nedaleké Července, ve které sídlí Doubravský dvůr rodiny Osičkových. Zde si žáci měli možnost nakoupit místní farmářské produkty z mléka a prohlédnout si stáje.