Máš vztah k potravinám? Jídlo tě baví a chceš se o něm dozvědět více? Na oboru Výrobce potravin tě naučíme o výživě a složení potravin, o tom, jak potraviny správně připravit a následně zabalit, aby se mohly následně prodávat v supermarketech, cukrárnách či pekárnách. Dozvíš se, jaké jsou hygienické normy a požadavky na kvalitu, které potraviny musejí splňovat a naučíš se ovládat stroje používané ve výrobnách.

Jestli tě zajímá příběh jídla, to, jak vzniká a jaké suroviny se použily, aby bylo takové, jaké má správně být, pak je tohle tvůj obor. O jídle a jeho přípravě se dozvíš všechno a naučíš se ho připravit i analyzovat.  



Info o přijímacím řízení

Učební plán


KÓD OBORU
29-51-H/01

ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Výrobce potravin

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední odborné vzdělání s výučním listem

ZAKONČENÍ STUDIA
Výuční list

DÉLKA STUDIA
3 roky

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Bez přijímací zkoušky

POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ
12

Zjisti sám proč studovat Výrobce

Vzhůru do praxe


Už ve druhém ročníku budeš chodit se spolužáky na praxe přímo do firem. Praxe ti zaberou celou polovnu výuky.


Skvělý kolektiv


Na Švehlové najdeš skvělý kolektiv, učitelé jsou féroví a se vším ti rádi pomůžou. Budeš cítit, že sem patříš.


Všechno o jídle


Naučíš se vše o potravinách, jejich složení a výživových údajích, takže se budeš skvěle orientovat v jídle a surovinách.

Pracuj už při studiu


Práci si můžeš najít už při studiu. Tento obor má spoustu odvětví a ty si můžeš vybrat to, které tě bude bavit nejvíce.


Vynikající uplatnění


Jídlo se vyrábí neustále, nemusíš se tedy bát, že bys měl nouzi o práci. Na trhu práce je o výrobce potravin veliký zájem!


Vysoká čeká


Díky maturitě můžeš pokračovat na vysokou školu, kde si můžeš dál prohlubovat znalosti.

Práce co má význam


Tvoje práce bude mít význam. Po kvalitně připravných potravinách je velká poptávka.


Dělej na co máš chuť


Zaměřit se můžeš na třeba na cukrovinkářské, sladovnické, pivovarnické, nebo jiné výrobky.


Vědět, že jí kvalitu


Bez jídla se se tvoje rodina ani kamarádi neobejdou a díky tobě si budou jistí, že jedí to nejlepší.

Uplatnění

Aneb potraviny se budou vyrábět vždycky.
  • Potravinářské firmy

    Zaměstnat se můžeš v pivovarech, masnách, mlékárnách, pekárnách a jiných potravinářských výrobách.

  • Řezník v řeznictví
  • Sládek v pivovaru
  • Pekař v pekárně
  • Cukrář v cukrářství, nebo třeba čokoládovně
  • Podnikej na vlastní

    Neboj se začít podnikat na vlastní triko. Založ si třeba svoji vlastní cukrárnu, peč ten nejlepší chleba v okolí, nebo se pusť třeba do pěstování vína.

  • Vinař
  • Majitel minipivovaru
  • Pekař
  • Řezník
  • Studuj nástavbu

    Jestli chceš, můžeš po škole pokračovat v nástavbovém studiu a naučit se základy podnikání, které se ti rozhodně v budoucnu budou hodit, pokud se rozhodneš jednou pracovat sám na sebe.

  • Podnikání

Profil absolventa

Aneb co budeš po škole vážně umět.

  • Ovládneš výrobní procesy, během kterých se ze surovin a přísad připravuje jídlo.
  • Budeš znát přesné složení potravin a poznáš, co do jídla patří a nepatří.
  • Zvládneš psaní laboratorní evidence.
  • Dokážeš zhodnotit kvalitu vstupních surovin a ovládneš hygienické normy a požadavky na kvalitu.
  • Budeš umět obsluhovat výrobní linky a udržovat technologická zařízení funkční.
Učební plán
 

Chceš studovat Výrobce potravin?


 

Zjisti, jak je to s přijímacím řízením a zamiř do výrobny.