Dne 6. 2. 2024 se třídy 1.A/TCH, 2.A/TCH a 3.A/TCH zúčastnily přednášky o aktuálních trendech v mlékárenské technologii, kterou vedl Ing. Vladimír Čejna, Ph.D., manažer vývoje potravinářské společnosti Savencia Fromage & Dairy, a. s. Společnost se zabývá výrobou potravin, sýrů a mlékárenských produktů a na českém a slovenském trhu je výrobcem sýrů pod značkami Lučina, Apetito, Král sýrů, Liptov, Pribináček, Sedlčanský či Bambino. Firma je součástí mezinárodní potravinářské rodinné skupiny Savencia s centrálou ve Francii. Požadavky spotřebitelů se neustále mění a potravinářský trh se snaží přizpůsobit aktuálním trendům, ke kterým patří snížení obsahu tuku, soli, přídatných látek a také výrobky bez laktózy. Také oblíbené restaurace McDonald´s se snaží vyslyšet přání zákazníků a zavedly tradiční české výrobky i do své nabídky např. McMuffin Lučina, lívance s Pribináčkem a polevou. Téma týkající se mlékárenské technologie žáky velmi zaujalo a s nadšením se zapojily do diskuze.