Máš rád jídlo? Chceš se dozvědět vše o výrobě, složení a kontrole potravin a řídit proces výroby? Obor technologie potravin tě tohle vše naučí – dozvíš se z čeho se hotové výrobky skládají, jak se vytvářejí nové receptury a jaké jsou pracovní postupy. Dozvíš se i to, jaké jsou nároky na kvalitu ve výrobě a jak se kvalita potravin kontroluje v laboratořích. 

Na tomhle oboru se naučíš pracovat se stroji používanými v potravinářských výrobách – zkrátka vše o výrobě potravin. Uplatnění máš jisté a nudit se rozhodně nebudeš.



Stáhni si přihlášku

Učební plán

Info o přijímacím řízení

KÓD OBORU
29-41-M/01

ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Potraviny hýbou světem

STIPENDIA K OBORU
Potravinářské stipendium
Technické maturitní stipendium

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s maturitou

ZAKONČENÍ STUDIA
Maturitní zkouška

DÉLKA STUDIA
4 roky

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky. Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.

POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ
15

Zjisti sám proč studovat Technologii

Moderní obor


Tohle je obor, který se neustále rozvíjí – nové postupy, technologie i receptury. Nudit se určitě nebudeš.

Skvělý kolektiv


Na Švehlové najdeš skvělý kolektiv, učitelé jsou féroví a se vším ti rádi pomůžou. Budeš cítit, že sem patříš.

Všechno o jídle


Naučíš se vše o potravinách, jejich složení a výživových údajích, takže se budeš skvěle orientovat v jídle a surovinách.

Kousek do práce


Spousta potravinářských firem a tvých možných budoucích zaměstnavatelů sídlí přímo v Prostějově.


Široké uplatnění


Na pracovním trhu o tebe bude zájem na spoustě pozic, takže se nemusíš bát o uplatnění.


Vysoká čeká


Díky maturitě můžeš pokračovat na vysokou školu, kde si můžeš dál prohlubovat znalosti.

Práce co má význam


Tvoje práce bude mít smysl. Bez techniků potravin by se společnost neobešla.


Analýza potravin


Naučíš se dělat laboratorní analýzy potravin a v laboratoři budeš jako doma.


Moderní technologie


Naučíš se ovládat celou řadu technologických zařízení, která se používají při výrobě potravin.

Uplatnění

Aneb technology bude společnost potřebovat pořád.
  • Kontrola potravin

    Uplatnit se můžeš třeba jako laborant v oblasti kontroly jakosti a hygieny potravin, kde tvojí prací bude zajistit nezávadnost všeho, co si s rodinou dáte doma k večeři.

  • Laborant v potravinářské firmě
  • Hygienik
  • Pracovník kvality produktů v potrav. firmě
  • Technnik pro kontrolu technologického procesu
  • Pracovník jakosti surovin v potrav. firmě
  • Technik v potravinářství

    Uplatníš se jako technik potravinářských provozů, kde budeš kontrolovat dodržování receptur, technologických postupů a hygienických zásad.

  • Pracovník vyvíjející nové receptury
  • Technolog v potravinářských provozech (pivovar, mlékárna, pekárna atd.)
  • Pracovník v oblasti nákupu surovin a pomocných látek
  • Pracovník v odbytu a prodeji surovin a potravinářských výrobků
  • Jdi na vysokou

    Nebo můžeš pokračovat ve studiu na některé z vysokých škol a ještě si tak prohloubit znalosti a získat nové dovednosti. Získáš tak výhodu na trhu práce.

  • Univerzita Palackého Olomouc – Přírodovědecká fakulta
  • Mendelova univerzita v Brně – Agronomická fakulta
  • VUT v Brně – Fakulta chemická
  • Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta technologická
  • Univerzita Pardubice – Fakulta chemicko-technologická
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Profil absolventa

Aneb co budeš po škole vážně umět.

  • Budeš ovládat technologická zařízení používaná při výrobě a zvládneš řídit provoz
  • Zvládneš provést analýzu kvality a nezávadnosti potravin – laboratoř bude tvůj druhý domov.
  • Budeš umět provádět a vyhodnocovat kompletní chemické, mikrobiologické a senzorické laboratorní analýzy.
  • Zvládneš plánovat a řídit nákup potravin a jejich logistiku
Učební plán
 

Poslechni si to od ostatních

 
Image
Obor technologie potravin jsem zvolila proto, že jsem nechtěla studovat všeobecně zaměřenou školu, ale odbornou. Potraviny a jejich zpracování mě vždy zajímaly. I proto jsem po ukončení studia nejprve volila cestu dalšího studia na VŠ. Nakonec jsem ale zamířila do praxe a nyní pracuji v potravinářství ve firmě, která zpracovává ovoce.

Kateřina Koudelková
absolventka Technologie potravin

 
Image
Po úspěšném ukončení studia oboru Technologie potravin na Švehlově střední škole polytechnické Prostějov jsem zkusil štěstí i na vysoké škole. Studium na VŠ jsem zvládal bez větších problémů díky dobrým základům ze střední školy, ale životní situace mě donutila studium ukončit. Nastartoval jsem tak svou profesní kariéru. Dnes sice nepracuji přímo v oboru, který jsem studoval, ale věřím, že se do něj opět brzy vrátím a zúročím své odborné vědomosti.

Martin Koudelka
absolvent Technologie potravin

 
Image
Studovala jsem obor Technologie potravin a po ukončení studia na střední škole jsem zvolila podobný obor také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, zde studuji již pátým rokem obor Chemie a technologie potravin. Střední škola mi dala dobré základy v oblasti technologie a chemie, které jsem využila při vysokoškolském studiu. Při studiu také pracuji jako asistentka a projektová manažerka na několika projektech, z nichž jeden probíhá právě na Švehlově střední škole polytechnické.

Jana Hrudová
absolventka Technologie potravin

 
Image
Jmenuji se Vojtěch Sečkař. Jsem žákem 2. ročníku v oboru Technologie potravin. Tento obor jsem si vybral, jelikož mě baví chemie, zajímám se o složení potravin a jejich výrobu. Vzhledem k tomu, že je tento obor podporovaný Olomouckým krajem, pobírám díky svým dobrým studijním výsledkům stipendium. Uvažuji, že ve studiu obdobného oboru budu pokračovat i na VŠ.

Vojtěch Sečkař
žák 2. ročníku Technologie potravin

 

Chceš studovat Technologii potravin?


 

Zjisti, jak je to s přijímacím řízením a zamiř do laboratoře.