Zajímá tě, jakými kontrolami musí projít chleba, než se ti dostane domů na stůl? Baví tě chemie a máš cit pro detail? Pak je tento obor právě pro tebe. Naučíš se provádět kontrolu, rozbory i měření potravin a dozvíš se vše o jejich složení. I když je tento obor plný chemie, ničeho se neboj – nudné biflování tabulek tě nečeká. Tady je chemie zábava.

Jestli tě zajímá, jak vznikají potraviny, máš nadání na chemii a v laboratoři se cítíš jako doma, bude se ti tenhle obor opravdu líbit. Navíc můžeš počítat s dobrým uplatněním, protože kontrolovat potraviny bude vždycky třeba.



Info o přijímacím řízení

Učební plán


KÓD OBORU
29-42-M/01

ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kvalitní potraviny - kvalitní život

STIPENDIA K OBORU
Potravinářské stipendium
Technické maturitní stipendium

DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s maturitou

ZAKONČENÍ STUDIA
Maturitní zkouška

DÉLKA STUDIA
4 roky

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky. Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.

POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ
24

Zjisti sám proč studovat Analýzu

Vládce laboratoře


Tvá práce bude hlavně laboratoř, bílý plášť a odpovědnost za kvalitu jídla pro společnost.


Skvělý kolektiv


Na Švehlové najdeš skvělý kolektiv, učitelé jsou féroví a se vším ti rádi pomůžou. Budeš cítit, že sem patříš.


Všechno o jídle


Naučíš se vše o potravinách, jejich složení a výživových údajích, takže se budeš skvěle orientovat v jídle a surovinách.

Kousek do práce


Spousta potravinářských firem a tvých možných budoucích zaměstnavatelů sídlí přímo v Prostějově.


Široké uplatnění


Na pracovním trhu o tebe bude zájem na spoustě pozic, takže se nemusíš bát o uplatnění.


Vysoká čeká


Díky maturitě můžeš pokračovat na vysokou školu, kde si můžeš dál prohlubovat znalosti.

Práce co má význam


Tvoje práce bude mít smysl. Bez techniků potravin by se společnost neobešla.


Analýza potravin


Naučíš se dělat laboratorní analýzy potravin a v laboratoři budeš jako doma.


Vědět, co jíš


Díky tobě si bude tvoje rodina jistá, že to, co jí, je naprosto v pořádku.

Uplatnění

Aneb kontrolovat potraviny je a bude potřeba vždy.
  • Kontrola potravin

    Uplatnit se můžeš třeba jako laborant v oblasti kontroly jakosti a hygieny potravin, kde tvojí prací bude zajistit nezávadnost všeho, co si s rodinou dáte doma k večeři.

  • Laborant v potravinářské firmě
  • Hygienik
  • Pracovník kvality produktů v potrav. firmě
  • Pracovník jakosti surovin v potrav. firmě
  • Kontrolor kvality potravin a nápojů
  • Technolog v potravinářských provozech (pivovar, mlékárna, pekárna atd.)
  • Ekologie a zemědělství

    Můžeš pracovat třeba i v příbuzných ekologických, zemědělských a chemických oblastech – zkrátka téměř všude, kde je laboratoř.

  • Pracovník přípravy surovin v zemědělství
  • Laboratorní technik pro oblast zemědělství
  • Laborant na hygienických stanicích, ve státní veterinární správě, státní zemědělské a potravinářské inspekci
  • Laborant v úpravnách vod a čistírnách odpadních vod
  • Laborant nebo chemik ve farmaceutickém průmyslu
  • Jdi na vysokou

    Nebo můžeš pokračovat ve studiu na některé z vysokých škol a ještě si tak prohloubit znalosti a získat nové dovednosti. Získáš tak výhodu na trhu práce.

  • Univerzita Palackého Olomouc – Přírodovědecká fakulta
  • Mendelova univerzita v Brně – Agronomická fakulta
  • VUT v Brně – Fakulta chemická
  • Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta technologická
  • Univerzita Pardubice - Fakulta chemicko-technologická
  • Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Profil absolventa

Aneb co budeš po škole vážně umět.

  • Zvládneš provést analýzu kvality a nezávadnosti potravin – laboratoř bude tvůj druhý domov.
  • Budeš umět provádět a vyhodnocovat kompletní chemické, mikrobiologické a senzorické laboratorní analýzy.
  • Budeš mít perfektní přehled o složení potravin a používaných surovinách.
  • Naučíš se psát laboratorní evidenci.
Učební plán
 

Poslechni si to od ostatních

 
Image

Díky studiu na této škole jsem byla po nástupu na Univerzitu Palackého v Olomouci napřed ve znalostech z oblasti chemie před spolužáky z jiných škol. Škola mi dala praktické dovednosti díky častým laboratorním cvičením, která ze studenta udělají opravdového chemika.

Iveta Hloušková
absolventka Analýzy potravin

 
Image
Absolvoval jsem obor Analýza potravin a nyní pracuji ve firmě Farmak a.s. jako chemik – operátor pro výrobu léčivých látek. Pracuji ve výrobě, kde vyrábíme účinné látky, ze kterých se pak vyrábí léky. Je to velmi zajímavá práce, ale chtěl bych se do budoucna dostat přímo do laboratoře.

Lukáš Němec
absolvent Analýzy potravin

 
Image
Absolvovala jsem obor Analýza potravin a nyní pracuju ve Výzkumném ústavu antibiotik a biotransformací (VUAB Pharma) v Roztokách u Prahy. Pracuji i v laboratoři a při práci využívám spoustu věcí, které jsem se naučila ve škole. Moc mě moje práce baví.

Tereza Vychodilová
absolventka Analýzy potravin

 
ImageImage
Zvolil jsem si obor Analýza potravin, protože mě vždycky bavila chemie. V teorii i ve cvičení jsem se dozvěděl spoustu zajímavých věcí, které určitě využiji v dalším studiu na vysoké škole v Pardubicích obor Chemie a technologie potravin.

Jaromír Deneš
maturant oboru Analýza potravin

 
ImageImage
Obor Analýza potravin klade velký důraz na praktická cvičení v laboratoři, o což jde v chemii především. Díky tomu jsem získala kvalitní průpravu v laboratorní praxi, což jsem zvláště ocenila při následném studiu Biochemie na vysoké škole, kde jsem byla v porovnání se spolužáky z jiných škol a gymnázií o dost napřed. Nyní pracuji jako molekulární biolog, zabývám se zkoumáním DNA, genetikou, imunologií, a podobně.

Veronika Hloušková
absolventka Analýzy potravin

 

Chceš studovat Analýzu potravin?


 

Zjisti, jak je to s přijímacím řízením a zamiř do laboratoře.